Sydämeen kaiverrettu

Sydämeen kaiverrettu
Jeesuksen sanoja

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ihan epämuodikas haaste

Sydämeen kaiverrettu - ulkoaopittu vie sisälle
Onko sinulla Jumalan nälkä? Tuntuuko sydämessäsi tyhjältä, kuivalta? Oletko erämaassa? Ihmetteletkö miksi Jumala ei tunnu puhuvan sinulle tai et kuule hänen ääntään?

Tänään haluan puhua yksinkertaisesta, mutta nykyään unohdetusta ja epämuodikkaasta aiheesta: Jumalan sanan ulkoaopettelemisesta.

"Minä talletan kaikki ohjeesi sydämeeni, etten rikkoisi sinua vastaan." (Ps. 199:11) Talletatko sinä Jumalan sanoja sydämeesi? Luulen, että emme ole ottaneet kovin vakavasti tällaisia Raamatun kehotuksia. Miten muuten voin tallettaa Jumalan sanaa sydämeeni kuin opettelemalla sitä ihan ulkoa?

Jumala sanoi Joosualle: "Pidä tämän lainkirjan sanat aina huulillasi. Tutki lakia päivin ja öin, niin pystyt tarkoin noudattamaan kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu. Silloin sinä menestyt ja onnistut kaikissa toimissasi. Muista, että olen sanonut sinulle: Ole luja ja rohkea, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi." (Joos. 1:8-9)
Jumala sanoo olevansa aina kanssamme ja että tapa miten se tapahtuu on hänen sanojensa kautta. Sanojen, jotka me olemme opetelleet ja joita pyöritämme mielessämme kunnes sisäistämme ne. Ne tulevat osaksi meitä ja Jumala puhuu meille niiden kautta. Näin voimme olla lujia ja rohkeita, emmekä pelkureita tai lannistujia. Tällä tavalla koemme Jumalan läsnäolon ja avun arkielämässä.

Miten voi tutkia Jumalan sanaa "päivin ja öin" ellei pitämällä sitä mielessä ulkoaopeteltujen jakeiden kautta? Ei Jumala tarkoita, että pitäisi aina olla hereillä ja vain lukea Raamattua koko ajan. Öin ja päivin Jumalan sanan tutkiminen tarkoittaa, että hänen sanansa on mielessämme, ja voimme ajatella ja pohtia sitä missä ja milloin vaan. Jumala puhuu meille sen kautta rohkeutta, lohdutusta, lujuutta, iloa ja rauhaa elämäämme.

Jumalahan puhuu meille mielemme, ajatustemme kautta. Mitä muuta keinoa on olemassa? Siksi omaa ajatusmaailmaansa kannattaa varjella ja suojella. Tärkeä keino on syöttää mieleensä Jumalan ajatuksia ja arvomaailmaa osaamalla ulkoa hänen sanaansa.

Mutta kuka opettelee mitään ulkoa googlen aikakautena? Kaikenhan voi aina googlettaa - ei tarvitse muistaa mitään! Sitä paitsi ulkoaopettelemista pidetään vanhanaikaisena opetusmetodina ja siitä on pyritty eroon.

Harvardissa opiskellessani professorit laittoivat meidät opettelemaan asioita ulkoa. Heprean tunnille opeteltiin paljon, sillä miten ihmeessä voi ymmärtää toista kieltä ellei opi sanoja ulkoa? Juutalaisuuden professori laittoi meidät opettelemaan ulkoa pitkät rimpssut termejä kuten mishnah, baraitha, tosefta, gemara, talmud, midrash, ashkenazi, mikvah, tefillin, mezuza, minyan, amidah, akedah. Opiskelijoiden vähän nikotellessa sanoi professori, ettette te muuten sisäistä näitä asioita. Juutalaisuus oli useimmille aivan uusi maailma, johon liittyi pilvin pimein ennestään täysin tuntemattomia termejä. Ainoa tapa päästä sisälle tähän ajatusmaailmaan oli opetella peruskäsitteet ulkoa. Se mahdollisti vapauden ymmärtää, tulkita ja olla luova.

Muistanko enää kaikkea sitä mitä silloin opettelin? En, mutta minulla on juutalaisuudesta käsitys ja kokonaiskuva. Ymmärrän sitä paljon paremmin. Kun eteen tulee niitä erikoisia termejä, en panikoi vaan osaan selvittää mitä ne ovat.

Ulkoaopettelu vie sisälle uuteen maailmaan. Jumalan valtakunta on kirjaimellisesti uusi maailma. Ajatusmallit, arvot, kaiken perusteet ovat aivan erilaisia kuin mitä meidän mielessämme luonnollisesti liikkuu, tai miten asioista ajatellaan yhteiskunnassa, jossa elämme.

Haluatko päästä sisälle Jumalan maailmaan? Sisäistä hänen sanaansa opettelemalla sitä ulkoa. Kun täytämme sydämemme hänen sanallaan, voimme täyttää tunnit ja päivät hänellä - voimme kuunnella hänen puhettaan aina ja milloin vaan.

Jos Raamatun sana ei ole mielessä, niin missä se on? Opettelemalla sitä olemme kuin bensatankilla ja pumppaamme itseemme polttoainetta, energiaa, Elämän sanaa. Kyseessä ei ole 100 metrin aidat, vaan maraton.

Onko uskosi heikko? Usko tulee kuulemisesta. Se tapahtuu, kun kuulet Jumalan sanaa päässäsi tai sydämessäsi, niin kuin Raamatun ja vielä meidänkin aikainen kielikuva sanoo. Jos haluaa uskonsa vahvistuvan, kannattaa opetella Raamattua ulkoa. Silloin voi kuulla Jumalan sanaa missä ja milloin vaan, ja usko vahvistuu.

Raamatun opetteleminen vaikuttaa siihen, miten katson maailmaa ympärilläni, sillä se kertoo Jumalan näkökulmasta ja muuttaa omaani samaan suuntaan. Ajattele miten paljon kaikkea muuta mieleesi tungetaan eri puolilla. Eikö olisi aiheellista laittaa kovalevyllemme myös Jumalan näkökulmaa?

Kamppailetko aina vain samojen syntien kanssa? Jumalan lupaukset ja varoitukset ovat paras apu syntiä vastaan taistellessa. Se oli Jeesuksenkin ase, jolla hän voitti kiusaukset.

Jumalan sana suojelee mieltäni. Kun osaan Raamattua ulkoa, on helpompi huomata valheet ja epätotuudet. Tämä maailma on täynnä väärää tietoa ja valheita, koska tämän maailman herra on valehtelija. Jos haluan erottaa totuuden valheesta, tulee minulla olla Jumalan sana mielessäni, päässäni, sydämessäni.

Kun Jumalan sana on meissä voimme vastustaa sillä Paholaista ja iskeä häntä suoraan päin pläsiä. Voimalla, jota hän ei voi vastustaa. Länsimaisessa yhteiskunnassa on helppo unohtaa, että olemme keskellä hengellistä sodankäyntiä. Hyvä ja paha ovat konkreettisia voimia, ja me olemme mukana niiden välisessä taistelussa. Paholainen on miljoona kertaa voimakkaampi kuin sinä. Hän vihaa sinua, perhettäsi, seurakuntaa. Meidän aseemme on Jumalan sana. Miten kukaan meistä kuvittelee pärjäävänsä ilman kunnon asetta tässä taistelussa?

Onko sinun vaikea erottaa Jumalan ääntä kaikista muista mieleen tulevista asioista? Jumalan sana auttaa sinua tietämään mikä on Jumalan puhetta ja tunnistamaan lannistavat, vihan, koston, tuomion, huolen ja murheen äänet Paholaisen puheeksi. Jumalan sanan osaaminen antaa meille myös mitä parhaita sanoja ja ajatuksia tilanteisiin, joissa saamme rohkaista masentuneita, toivottomia, epätoivoisia ja murheellisia. Ennen kaikkea se antaa perustan yhteydelle Jeesukseen, koska hän puhuu meille näiden sanojen kautta voimallisesti, aidosti, lempeästi, vakuuttavasti ja me vastaamme ja hän puhuu.

Jos kirjoitukset ovat päässämme, voimme puhua Jeesuksen kanssa, kuunnella häntä, olla yhteydessä häneen missä vaan ja milloin vaan. Mikä on sen parempaa? Mikä voi paremmin tyydyttää Jumalan nälkämme?

Tällä tavalla usko muuttuu hyvästä teoriasta oikeaksi elämäksi, elämämme sisällöksi. Seurakuntamme on erinomaisen teorian seurakunta. Ja se on hyvä asia! Miksi ottaa huono teoria? Mutta teoria jää teoriaksi ellei sitä sisäistetä elämään.

Siksi esitämme Sydämeen kaiverrettu -haasteen.

Haastamme sinut opettelemaan yhden Jeesuksen ajatuksen ulkoa viikossa. Ne ovat niin yksinkertaisia ja lyhyitä, että kuka tahansa voi ne oppia.

Tarkoituksena on pitää ajatusta mielessä viikon varrella - sulatella sitä - ja kysellä mitä Jumala halua sen kautta sinulle puhua.

"Älä päästä mielestäsi minun sanojani, pidä ne visusti sydämessäsi, sillä ne ovat löytäjälleen elämä, lääke koko hänen ruumiillensa. Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi- siellä on koko elämäsi lähde." Sanal. 4:21-23

Ansku Jaakkola

Lähteet:
Raamattu.
John Piper: Why Memorize Scripture?
Ann Voskamp: The Holy Experience

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti